Martine Van Camp Diest

PROJECTEN
 - Wonen
 - Publiek
 - Zorg
00/00
Martine Van Camp Diest    dagcentrum & studio's

Het nauwkeurig ontwerpen van een ‘breed inzetbaar dagcentrum, plein en dorpstuin’ is de inzet van de opdracht. Een nieuwe woon-, werk-, leef-, eet- en buitenplek voor iedereen. Een plek waar dagdagelijkse rituelen zich zacht herhalen zodat het ‘centrum’ verdwijnt en enkel nog het thuisgevoel overblijft.
 

De voormalige kerksite van Poels wordt een plek waar verschillende leefwerelden elkaar raken, waar formele en informele zorgvragen vlotter kunnen gematcht of gecombineerd worden en waar verbondenheid gecreërd wordt door de site zodanig te organiseren dat kwetsbare mensen gemakkelijker een sociaal netwerk kunnen organiseren, opbouwen, ontwikkelen. 
 

Dit vertaalt zich in vijf constructies (het Beverbeekhuis, het dagcentrum, de ateliers, de studio-woning en de Coop-schuur) en vier buitenkamers (het marktplein, de binnentuin, de groene parkeerlob en de buurttuin). De gebouwen en hun randen haken in op de publieke ruimte. Ze bieden zo een kwalitatieve intermediaire plek op schaal van de gebruikers. De open ruimte krijgt een aangepaste intimiteit en een gedifferentieerd microklimaat.

programma   dagcentrum Martine Van Camp + 6 studio's
opdrachtgever   vzw martine Van Camp
ligging   Diest
gunning   wedstrijd - laureaat
ontwerpteam   KPW architecten
status   wedstrijdontwerp 2017